Truskawki, kto ich nie lubi?

Truskawki, kto ich nie lubi?

Truskawki to owoce, którym chyba nikt nie potrafi się oprzeć! Truskawki należą do najbardziej znanych, a także uprawianych na największą skalę roślin z gatunku jagodowych, dzięki czemu na półkach sklepów dostępne są prawie cały rok. Obecnie na świecie istnieje kilka tysięcy odmian truskawek, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale również smakiem i jego intensywnością. Truskawki idealnie sprawdzą się w formie orzeźwiającej i aromatycznej przekąski, jak również świetnie pasują do deserów czy nawet jako dodatek do sałatek, czy dań mięsnych. W truskawkach znajdują się ogromne pokłady cennych witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Dlaczego warto do swojej codziennej diety włączyć truskawki?

Czym jest truskawka?

Czy wiesz, że truskawka nie jest owocem, który naturalnie występuje w przyrodzie? Truskawka jest skrzyżowaniem dwóch odmian poziomek: chilijskiej oraz wirginiskiej. Skrzyżowane owoce były duże i przede wszystkim soczyste — to właśnie je nazywamy dzisiaj truskawkami. Kiedyś truskawki były uznawane za przywilej dla osób bogatych, ponieważ cena była niezwykle wysoka, dopiero później truskawki stały się bardziej powszechnym owocem.

Wartość odżywcze truskawki

Truskawki są owocami niskokalorycznymi, dzięki czemu chętnie wybierane są nawet przez osoby przebywające na diecie. W 100 gramach truskawek znajduje się ok. 32 kcal, co sprawia, że możemy się nimi objadać bez końca! Truskawki zawierają niezwykle małe ilości tłuszczu oraz białka, a zawartość węglowodanów w takiej ilości będzie wynosiła ok. 7,68 grama. Truskawki są bogate w cenne witaminy i minerały — są źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu oraz manganu. Co więcej, truskawki zawierają również błonnik pokarmowy, co wspomaga nasz układ trawienny. W truskawkach znajdziemy również mnóstwo witaminy C, witaminy K oraz folianów. Zaletą truskawek jest to, że mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są idealnym owocem dla cukrzyków.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Jak już wspomnieliśmy, w truskawkach znajdują się ogromne pokłady witaminy C, dlatego wprowadzenie truskawek do codziennej diety sprawi, że lepiej będziemy przyswajać żelazo, a także zwiększy się nasza odporność. Zwiększona ilość witaminy C zawartej w truskawkach szybciej pomoże przezwyciężyć choroby górnych dróg oddechowych. Regularne jedzenie truskawek może również przyczynić się do zapobiegania rozwijania się chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów, ponieważ witamina C jest przeciwutleniaczem, który neutralizuje reaktywne formy tlenu — szkodliwe dla naszego zdrowia. W truskawkach znajduje się również błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Truskawki liofilizowane!

Truskawki liofilizowane idealnie nadają się do zjedzenia w formie przekąski, skomponowania smacznego napoju, a nawet dodatku do sałatek czy obiadów. Truskawki liofilizowane od Love Long Life odznaczają się cennymi właściwościami, które świetnie wpływają na nasz organizm. Owoce liofilizowane to także opcja do suplementowania cennych witamin poza sezonem. Kto nie chciałby cieszyć się smakiem słodkich truskawek w zimie? Sprawdź ofertę sklepu internetowego, w którym dostępne są truskawki liofilizowane i zasmakuj lata o każdej porze roku!

Gdzie kupić truskawki?

Obecnie na rynku mamy ogromną ilość źródeł, z których możemy kupić truskawki — dostępne są one w różnych postaciach: truskawki świeże, truskawki mrożone, dżemy z truskawek, soki z truskawek czy kompoty. Dużą popularnością cieszą się również truskawki liofilizowane, które w dużym skrócie mówiąc, zostały poddane procesowi liofilizacji, a więc usunięcia wody dzięki czemu truskawki zyskują na chrupkiej teksturze, jednocześnie nie tracąc na swoim niepowtarzalnym smaku i aromacie.