Szybkie ciasto owocowo-kokosowe z wiśniami liofilizowanymi

Szybkie ciasto owocowo-kokosowe z wiśniami liofilizowanymi

Szybkie i niezwodne ciasto, które zawsze się udaje. Każdy z nas powinien mieć taki przepis w kuchennych zasobach. Sprawdź przepis na pyszny przysmak z liofilizowanymi wiśniami nazywany przez nas „Pychotką”.

Składniki:

1 ¼ szklanki mąki

1 szklanka cukru

¾ kostki tłuszczu roślinnego

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jabłka

2 banany

15 g wiśni liofilizowanych

Wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę, a następnie cały czas mieszając dodawaj po łyżce mąki. Tłuszcz roślinny roztop i wystudź, następnie wlej ostrożnie do masy i wymieszaj. Jabłka i banany obierz, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Do przygotowanej formy (keksówki lub tortownicy z kominem), wlej część ciasta. Na cieście ułóż jabłka, banany. Posyp całość wiśniami liofilizowanymi i wiórkami kokosowymi. Wlej pozostałą część ciasta, tak aby przykryło owoce. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200C przez około 40 minut.