Sałatka z liofilizowaną mandarynką (1 porcja)

Sałatka z liofilizowaną mandarynką (1 porcja)

Sezon grillowy rozpoczęty! Cudownie siedzi się w ogrodzie, gdy słońce delikatnie grzeje. Ale czy wy też wciąż szukacie nowych pysznych i lekkich przekąsek, którymi można by oczarować rodzinę i znajomych? My tak!, dlatego wciąż eksperymentujemy, efektem czego jest pyszna i szybka sałatka z liofilizowanymi mandarynkami. Spróbujcie to bardzo chrupiące, lekkie i zdrowe połączenie, idealne jako niezależna przegryzka lub jako dodatek do grillowanych mięs i serów:

Składniki (na jedną porcję):

  • garść liście ulubionych sałat
  • 1 burak pieczony (mały)
  • 1/3 opakowania sera fety
  • 7 oliwek czarnych
  • 8-10g mandarynki liofilizowanej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/3 cebuli czerwonej
  • ¼ ogórka zielonego
  • 2 gałązki natki pietruszki

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

Salatę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Buraka pieczemy w piekarniku, obieramy i kroimy na cząstki, dodajemy do sałatki. Cebulę pokroić w piórka. Sałatkę posypać lekko pokruszonymi orzechami, dodać oliwki czarne. Ser feta pokroić w kostkę i obtoczyć w posiekanej natce pietruszki. Ogórka pokroić w plastry. Składniki na sos dokładnie wymieszać, aż się połączą i polać sałatę. Na sam koniec ułożyć liofilizowaną mandarynkę.

Smacznego