Chleb pszenny z liofilizowanymi truskawkami#

Składniki na 1 bochenek:

  • 250 g mąki pszennej (typ 450)
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g miękkiego masła
  • 0,5 saszetki suchych drożdży 4 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g liofilizowanych truskawek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj obie mąki, razem z solą cukrem i drożdżami. Dodaj miękkie masło oraz ciepłe mleko i wodę. Wyrób ciasto na jednolitą masę – jeśli ciasto jest nadal kleiste, oprósz ręce mąką i dalej ugniataj, do momentu, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od dłoni. Z ciasta uformuj kulkę, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (nie gorące) do momentu, aż ciasto podwoi swoja objętość.

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na powierzchni oprószonej mąką. Na cieście równomiernie rozsyp liofilizowane truskawki, a następnie zawiń je jak roladę, Dzięki użyciu liofizliwanych owoców ciast nie będzie mokre, a w fantastyczny sposób nabierze aromatu i smaku truskawek. Tak przygotowaną roladę przełóż na blachę, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości. Wyrośnięty bochenek oprósz mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230°C na 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 do 30 minut.

Podawaj na ciepło z masłem.

One comment

  1. Pingback: Przesilenie wiosenne, a może brak energii po zimie… Co zrobić by odzyskać siłę na wiosnę? – lovelonglife.pl

Comments are closed.