Sernik z nerkowców z liofilizowanymi malinami #

Sernik z nerkowców z liofilizowanymi malinami #

Składniki:
Spód: – 5 daktyli
– 1 szklanka ziaren słonecznika
– ½ szklanki migdałów
– szczypta soli
– kakao
Masa:
– 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc w wodzie
– 5 łyżek cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
maliny liofilizowane (garść)

Sos:

  • 2 filiżanki liofilizowanych malin
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 i ½ filiżanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Szczypta soli


Przygotowanie:
1.Migdały i słonecznik zmielić w młynku i wymieszać razem ze zmiksowanymi daktylami. Uformować spód układając masę na wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Odłożyć do lodówki.
2.Odcedzić wodę z nerkowców, przełożyć je do naczynia blendera razem z pozostałymi składnikami na masę i zmiksować. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód, pozostawiając ok 1/3 części do której dodać dodatkowe maliny oraz olej kokosowy i zmiksować ponownie. Przełożyć do tortownicy. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażalnika na ok. 3h.

3. Podawać z sosem malinowym:Wymieszaj wszystkie składniki w garnku i doprowadź do zagotowania na średnim ogniu. Zredukuj ogień do małego i gotuj sos przez ok. 10 minut, aż całość uzyska konsystencję syropu. Przetrzyj sos malinowy przez sitko jeżeli nie lubisz pestek. Przed podaniem wystudź sos.