Powody, dla których warto pić zakwas z czerwonych buraków

Powody, dla których warto pić zakwas z czerwonych buraków

Buraki, są popularnym warzywem korzeniowym używanym w wielu kuchniach na całym świecie. W polską tradycję kulinarną wpisały się nie tylko przysłowiem „tani jak barszcz”, ale przede wszystkim smakiem znanej każdemu ćwikły, czy wytrwanej wigilijnej zupy z uszkami. O zawartości witamin, minerałów i związków roślinnych, w buraku powstały liczne pozycje literaturowe, które stawiają te warzywa na piedestale, traktując je jak naturalne suplementy do poprawy odporności, wydolności układu krążenia, leczenia wrzodów żołądka, anemii, a nawet profilaktyki nowotworów.

Czerwone buraki to źródło licznych inspiracji kulinarnych, ale faktem jest, że ich dobroczynne właściwości ulegają wypłukaniu podczas długiego gotowania w wysokiej temperaturze. Dlatego osobom, którym w szczególny sposób zależy na wyciśnięciu maksimum z tego „tytana zdrowej żywności”, szczególnie rekomendowane są soki, zakwasy lub liofilizowane chipsy z buraka.

Sok czy zakwas z buraka?

Zapytasz co zatem będzie lepsze sok czy zakwas z buraka? Właściwości obydwu produktów, o których napiszemy nieco szerzej poniższej są podobne. Jednak samodzielne przygotowywanie soku z buraka to zadanie wymagające czasu, zarówno na jego wyciśnięcie, jak i usunięcie czerwonych plam z przestrzeni kuchennej. Dlatego, jeżeli lubimy ich smak najłatwiej  sięgać, po gotowe produkty z półek sklepowych. Tym, z kolei którzy nie przepadają za nimi polecamy sok z kiszonych buraków,  który różni się smakiem od soku z buraków kupionego w sklepie, a który łatwo można przygotować samodzielnie, wzbogacając go aromatem ulubionych przypraw. Jest więc szansa, że nawet jeżeli nie przepadasz za sokami warzywnymi ten orzeźwiający specyfik, możesz naprawdę polubić.

Przepis na zakwas buraczany

W L&L LongLife, kochamy wszystko, co jest szybkie, niewymagające i ma pozytywne wpływ na Twoje zdrowie. Taki jest właśnie zakwas buraczany. Przygotowanie całego słoika zajmie Ci kilkanaście minut, wszystkie składniki są dostępne pod ręką, przez cały rok, a w jednym cyklu zrobisz tygodniowy zapas tego eliksiru zdrowia i witalności. Sprawdzony i pyszny przepis na zakwas z buraka znajdziesz na naszym blogu.

To dlaczego warto pić zakwas z buraków?

  • Ma pozytywny wpływ na układ krążenia

Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, czy udaru mózgu.

  • Jest środkiem w walce z anemią

Zakwas ma w sobie dużą zawartość, witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, dlatego jest szczególnie polecany osobom walczącym z niedokrwistością oraz podczas ciąży, kiedy zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta.

  • Poprawia wydolność organizmu i wyniki sportowe

Jedzenie buraków może polepszyć wyniki sportowe, poprawiając zużycie tlenu i zmniejszając czas do jego wyczerpania. Aby zmaksymalizować ich efekty, buraki powinny być spożywane 2-3 godziny przed treningiem lub zawodami.

  • Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe

Czerwone buraki zostały uznane za jedno z  warzyw o największych właściwościach antyoksydacyjnych. Udowodniono bowiem, że zawarte w korzeniu, odpowiadające za jego czerwony kolor betalainy, mają wysokie właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Oznacza to, że pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i mogą być pomocne w walce z chorobami serca i nowotworami. Jedno z badań na ludziach z chorobą zwyrodnieniową stawów wykazało, że kapsułki betalainowe wykonane z ekstraktu z buraków zmniejszają ból i dyskomfort związany z chorobą.

  • Poprawia wygląd i kondycję skóry

Zakwas z buraka ma właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne. Dlatego przy regularnym spożywaniu pomaga pozbyć się kłopotów ze skórą trądzikową, poprawia jej witalności i napięcie.

  • Może poprawić zdrowie układu pokarmowego

Buraki są jednym z najbogatszych źródeł glutaminy, aminokwasu niezbędnego dla zdrowia i utrzymania prawidłowej pracy naszych jelit, a zawarte w kiszonce bakterie kwasu mlekowego wspomagają pracę układu pokarmowego, wpływając pozytywnie na walkę z chorobą wrzodową.

1 szklaka zakwasu z buraka dziennie, a tyle zbawiennych właściwości dla Twojego zdrowia. Nie czekaj i pij na zdrowie!