Orzechówka z liofilizowaną pomarańczą

Orzechówka z liofilizowaną pomarańczą

Orzechówka, to tradycyjny lek z apteczek naszych babć, wspierający organizm podczas walki z dolegliwościami żołądkowymi (bóle brzucha, biegunki, hemoroidy). Jej przygotowanie trzeba rozpocząć na początku lata, kiedy orzechy na drzewach są jeszcze zielone. Orzechówkę przygotowuje się zatem od końca czerwca, najpóźniej do trzech tygodni od równonocy letniej (nocy Kupały). Wówczas możemy mieć gwarancję, że orzechy wewnątrz będą jeszcze miękkie i białe.  

Składniki:

  • 20 jeszcze zielonych orzechów włoskich,
  • Roztwór z alkoholu w proporcji: 0,5 litr spirytusu i 0,5 litra wody,
  • 200 g cukru,
  • 10 g liofilizowanej pomarańczy,
  • 2 laski cynamonu, kilka sztuk goździków, pół łyżeczki anyżu,
  • Garść migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, pokrój na ćwiartki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Umieść je w słoju i zasyp cukrem. Całość przykrytą gazikiem pozostaw na noc, aż naciągnie soku.
  2. Rano zalej całość roztworem z wody i spirytusu. Słój zakręć.
  3. Pozostaw w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni do uzyskania jasnobrunatnego koloru.
  4. Następnie odcedź płyn. Orzechówkę przelej do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce. Po kolejnych 2 tygodniach jest gotowa do spożycia.