Muffiny z liofilizowanym ananasem

Muffiny z liofilizowanym ananasem

Robi się coraz cieplej i słoneczniej, w związku zachęcamy Was do spróbowania przepisu na lekkie, ale aromatyczne, przypominające lato muffiny z liofilizowanym ananasem 😊. Są wspaniałe, bardzo mięciutkie, z delikatną skorupką z cukru i płatków migdałowych. Smakują wybornie, doskonałe do zabrania na piknik, do szkoły czy pracy.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru do wypieków (może być też cukier trzcinowy)
  • 1 duże jajko
  • 100 ml maślanki lub kefiru
  • 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
  • pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • pół szklanki płatków owsianych (górskich zblendowanych)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (może być troszkę mniej)
  • 50 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
  • 30 g ananasów liofilizowanych

Posypka:

  • cukier trzcinowy (szczypta na każda babeczkę)
  • migdały w płatkach

Przygotowanie:

Postępujemy standardowo tak jak przy wykonaniu innych maffinek, czyli w jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, płatki owsiane lekko zblendowane, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, mieszając tylko do połączenia się składników nie miksować, wmieszać owoce.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 – 30 minut. Wystudzić.

Z przepisu wychodzi ok. 12 muffinek.

Na koniec muffinki można ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego :-).