Maliny, czyli witaminowa bomba!

Maliny, czyli witaminowa bomba!

Maliny cieszą się wśród owoców bardzo dużą popularnością i bez większych oporów można przyznać, że utrzymują się one w ścisłej czołówce owoców najchętniej wybieranych przez Polaków. Maliny to nie tylko niepowtarzalny smak i orzeźwiający aromat, ale również źródło cennych składników wpływających na nasze zdrowie. Z pewnością wielu z nas zdaje sobie sprawę z leczniczego działania malin, jednakże czy wiesz, że maliny mają również inne niepowtarzalne właściwości? Malina jest owocem pełnym witamin i cennych wartości odżywczych — oczywiście najlepiej smakuje zerwana prosto z krzaka, jednakże równie dobrze sprawdzi się w formie mrożonej, jak i liofilizowanej, gdzie nie straci swoich właściwości. Malina jest nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym owocem, który warto wkomponować do swojej codziennej diety!

Malina, skąd się u nas wzięła?

Malina to jeden z najstarszych owoców na świecie, który był wykorzystywany nie tylko w celach odżywczych, ale również leczniczych przez tysiąclecia. Badania naukowe pokazują, że maliny były chętnie wykorzystywane już w epoce kamienia i epoce brązu przez plemiona koczownicze, które miały dostęp do dzikich odmian malin. Według greckich i rzymskich uczonych, dzięki którym już w 300 r. p.n.e. są wzmianki o malinach, ojczyzną tego owocu jest Grecja, a dokładniej Kreta, gdzie na górze Ida można było spotkać praktycznie na każdym kroku wspomniane maliny. Prawdopodobnie od tego miejsca wzięła się nazwa łacińska malin Rubus idaeus. W XV wieku maliny zaczęły być uprawiane w przyklasztornych ogródkach, jednakże dopiero końcem wieku XVIII nastąpił przełom i zaczęto na poważnie zajmować się hodowlą tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj na świecie dostępnych jest mnóstwo odmian malin, które różnią się pomiędzy sobą nie tylko kolorem i smakiem, ale również wielkością owoców. Tzw. malina właściwa charakteryzuje się intensywnym kolorem czerwonym, przyjemnym aromatem oraz słodkim smakiem. Maliny chętnie się uprawiane w Polsce – nasz kraj jest uznawany za jednego z największych producentów malin w całej Europie.

Co kryją w sobie maliny?

Oczywiście maliny skradły sobie nasze serca przede wszystkim dzięki swoim niepowtarzalnym walorom smakowym, jednakże nie możemy zapomnieć, że maliny to również skarbnica cennych właściwości odżywczych. W malinach dostępne są witaminy i minerały, m.in. witamina C i E, a także witaminy z grupy B oraz potas, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Oczywiście w przypadku witaminy C jej zawartość w poszczególnych owocach jest zmienna i zależy przede wszystkim od odmiany. Maliny świeże, jak i maliny liofilizowane są cennym źródłem fenolowych antyoksydantów, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wiedzieć, że w malinach znajdują się również kwasy cytrynowe, kwas jabłkowy, kwas salicylowy oraz mnóstwo olejków eterycznych, co jest wyjaśnieniem charakterystycznego smaku wspomnianych owoców. W malinach zawarte są ogromne ilości błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Ogromną zaletą malin jest ich niska kaloryczność, ponieważ w 100 g owoców znajduje się zaledwie ok. 33 kcal.

Właściwości lecznicze malin

Gdy jesteśmy przeziębieni, warto sięgnąć po sok z malin — takie sposoby leczenia są znane ludziom od zarania dziejów i skrzętnie są nam przekazywane przez babcie i mamy. Już w medycynie ludowej mówiono o prozdrowotnych właściwościach malin i przypisywano im właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe. Również we współczesnej medycynie właściwości malin są jak najbardziej doceniane. Napar z liści malin świetnie nadaje się jako środek napotny, jak również będzie on hamował rozwój bakterii jelitowych, co sprawi, że zmniejszy intensywność biegunki. Tak przygotowany napar warto również stosować do płukania jamy ustnej i gardła. Maliny warto również wprowadzić do diety antyrakowej, ponieważ mogą one hamować procesy nowotworowe w płucach i wątrobie. Jednocześnie warto wiedzieć, że zawarty w malinach kwas elagowy ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Maliny są owocami o niezwykle szerokim spektrum działania i ogromnym potencjale leczniczym.

Maliny w kuchni

Oczywiście najlepiej maliny smakują zerwane prosto z krzaczka, jednakże poza sezonem trudno o świeże i smaczne maliny. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem są maliny mrożone, a także maliny liofilizowane, których niepowtarzalnym smakiem będziesz mógł się cieszyć nawet w zimie. Najpopularniejszym zastosowaniem malin jest z pewnością dżem malinowy i sok malinowy, który możemy dodać do herbaty. Maliny będą również idealnym dodatkiem do deserów.