Lody śmietankowe z liofilizowanym sokiem

Lody śmietankowe z liofilizowanym sokiem

Przepis na lody śmietankowe polecamy wszystkim, którzy lubią sami przygotowywać swoje desery. To idealny smakołyk na schłodzenie się w upalny dzień lub wówczas, gdy po prostu masz ochotę na słodką przekąskę. Jest tak wiele dodatków, które doskonale smakują z lodami śmietankowymi, my proponujemy coś nowego i bardzo aromatycznego 😊 – liofilizowany sok mango-pomarańcza (proszek) lub sok banan-kiwi (proszek). Gwarantujemy cudowne i zaskakujące doznania smakowe.

Kilka prostych porad, dzięki którym, domowe lody łatwiej się ubiją i szybciej schłodzą:

  • śmietana musi być mocno schłodzona
  • naczynie w którym ubijana będzie śmietana powinno być metalowe lub szklane
  • końcówka blendera lub miksera oraz naczynie w którym lody będą robione powinny co najmniej 30 minut zostać schłodzone w lodówce.

Składniki: 

Domowe lody śmietankowe z liofilizowanym sokiem z pomarańczy i mango

Przygotowanie:

Do wyjętej z lodówki miski należy wlać mocno schłodzoną śmietanę i miksować do momentu, aż na masie zaczną się tworzyć „wzorki”. Wówczas należy dodać cukru/ksylitolu, liofilizowany sok oraz mleko w proszku, które ma zebrać nadmiar wody ze śmietany. Wszystkie składniki należy jeszcze chwilę mieszać, aż do całkowitego połączenia (zbyt długie miksowanie spowoduje, że z masy powstanie masło).

Przygotowaną masę należy szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika. Po ok. 30 minutach przy pomocy widelca, przemieszać lody, aby je lekko napowietrzyć i rozbić powstające kryształki lodu. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa – trzy razy w odstępach 30 minut. Lody średnio mrożą się od 2 – 2,5 godziny.

Życzymy smacznego!