Kiszonki jako zdrowa przekąska

Kiszonki jako zdrowa przekąska

Tradycja kiszenia jest praktykowana niemal w każdym polskim domu, bo od lat z pokolenia na pokolenie przekazywane są pieczołowicie dopracowane przepisy na kiszone ogórki, kapustę, zakwasy barszczu, żuru czy chleba. Jedni kochają kiszonki za smak, inni traktują je, jak naturalny suplement. Bo bezspornym faktem jest, że nawet Ci z nas, którzy nie przepadają za ich gorzko-kwaśnym posmakiem, powinni je jeść dla zdrowia. Korzystny wpływ kiszonych ogórków, kapusty, czy buraków na odporność i bogactwo zawartych w nich witamin, jest nie do przecenienia. Podpowiadamy, dlaczego kiszonki warto włączyć do jadłospisu, w formie nieprzetworzonego dodatku do potraw, lub niezależnej przekąski.

Jak powstają kiszonki?

Mimo, że niektórzy uważają, kapustę kiszoną, czy kiszone ogórki za warzywa narodowe, to trzeba wiedzieć, że zwyczaj kiszenia roślin pochodzi, jeszcze ze starożytności i jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności.

Bowiem, kiszenie to proces fermentacji, prowadzony bez udziału tlenu, powodujący  przekształcenie się cukrów zawartych w surowcu w kwas mlekowy. To właśnie fermentacja mlekowa, podobna do tej prowadzonej przy produkcji, kefirów, czy jogurtów, wpływa bardzo dobrze na zalety kiszonek i ich pozytywny wpływ na nasz organizm. 

Dlaczego warto jeść kiszonki?

1. Kiszonki są źródłem probiotyków

Kiszona kapusta bądź ogórki zawierają bakterie kwasu mlekowego z rodziny Lactobacteriaceae i pomimo, że same w sobie probiotykami nie są, to zawarta w nich acetylocholina, powstająca w procesie fermentacji, poprawia perystaltykę jelit, pomaga w zaparciach, czy odbudowaniu flory bakteryjnej po antybiotykoterapii.  

2. Kiszonki, to prawdziwa bomba witaminowa

Kiszonki zawierają ogromną ilość witamin i składników mineralnych. Po pierwsze są bogate w witaminę C, która ma korzystny wpływ na naszą odporność. Po drugie posiadają bardzo dużo witaminy K, która korzystnie oddziałuje na układ krążenia, usprawniając krzepnięcie krwi. Po trzecie zawierają witaminę A, która wpływa doskonale na wzrok, funkcję tarczycy, wraz z żelazem znacząco wspiera odporność organizmu. Ponadto kiszonki są zalecane dla osób z anemią, ze względu na zawartość żelaza, magnezu i cynku.

3. Kiszonki pomagają schudnąć

Należy zaznaczyć, że kiszonki są niskokaloryczne, z dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego, zapewniają uczucie sytości, sprawdzając się na diecie redukcyjnej.

4. Kiszonki mogą zapobiegać nowotworom

Produkty kiszone to nie tylko bomba witamin i składników mineralnych, to także doskonały środek prewencyjny w zapobieganiu chorobom nowotworowym, zwłaszcza piersi i jelita grubego. Dzięki zwartości glukozynolanów, kiszonki wpływają na niszczenie komórek nowotworach.

5. Soki z kiszonek poprawiają wydolność organizmu

Sok z kiszonych ogórków, czy buraka kiszonego ma doskonały wpływ na wspomaganie odporności, przeciwdziałanie anemii, wpływa na dotlenienie organizmu i zwiększenie jego wytrzymałości. Bogactwo witaminy C, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B wpływa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo , może wpływać ochronnie na pracę wątroby oraz nerek. Dlatego soki z kiszonek świetnie sprawdzają się w regeneracji organizmu po intensywnym treningu lub w leczeniu kaca.

Jak i kiedy jeść kiszonki?

Reasumując, kiszonki to doskonałe narzędzie wzmacniające system odpornościowy, chroniące nas przed chorobami, czy wspomagające florę bakteryjną w jelitach. Wnioski nasuwają się same, powinny stać się stałym elementem naszej diety, zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, kiedy szczególnie intensywnie odczuwamy braki witamin. Kiszonki można jeść codziennie. Należy jednak pamiętać, by nie sięgać po nie na pusty żołądek, bo mogą wówczas nadmiernie pobudzić produkcję kwasów żołądkowych.

Dlatego też sięgajmy po nie w drugiej części dnia, jako dodatek do obiadu lub niezależną przekąskę. Tutaj świetnie sprawdzi się chrupiący liofilizowany kiszony ogórek, który jest nie tylko pyszny ale także bardzo zdrowy bo zachowuje właściwości świeżego produktu.