Domowy zakwas na żurek Wielkanocny

Domowy zakwas na żurek Wielkanocny

Za pasem Wielkanoc, specjalny rodzinny czas, spędzany przy wspólnym stole. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak z pewnością nie wyobrażamy sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu, który daje niesamowity smak tej świątecznej potrawie . Poniżej nasz prosty, tradycyjny przepis, który ułatwi przygotowanie prawdziwego i aromatycznego żuru Wielkanocnego 😊.

Skład:

  • mąka żytnia typ 2000 z pełnego przemiału lub 720
  • 1.8 litra letniej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • skórka chleba razowego/pszennego (piętka)
  • słoik 2-litrowy
  • lniana ściereczka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy wymieszać i umieścić w słoju, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na tydzień w ciepłym miejscu z dostępem do światła. Skórkę chleba należy wyjąć po ok. 2 dniach.

Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to z pewnością gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy, świeżych domowych jajkach oraz chrzanie.

Smacznego 😊