Domowy bigos z liofilizowanymi śliwkami

Domowy bigos z liofilizowanymi śliwkami

Bigos to nasz uwielbiany polski klasyk świąteczny. Towarzyszy nam na Boże Narodzenie, Wielkanoc, ale z chęcią zajadamy się nim także w ciągu roku. Smaku nadają mu przede wszystkim boczek, kiełbasa, grzyby suszone i aromatyczne śliwki suszone, warto poeksperymentować i spróbować także śliwek liofilizowanych. Prawdziwy aromatyczny bigos powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Wtedy jest najsmaczniejszy i aromatyczny. Spróbujcie naszego sprawdzonego przepisu 😊

Składniki:

  • 1 kg kapusty świeżej – pół średniej główki
  • 1 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody
  • 80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia
  • 180 g kiełbasy zwyczajnej
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 150 g boczku parzonego wędzonego
  • 30 g suszonych śliwek bez pestek – lub 20g liofilizowanych śliwek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, papryka słodka wędzona

Przygotowanie:

  1. Grzyby: w osobnym naczyniu namocz suszone grzyby (ok. 2 garści) w dwóch szklankach zimnej wody. Pojemnik przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na 12 godzin. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną. 

2. Po wskazanym czasie, odcedź grzyby, zostawiając na później wodę grzybową.Kapustę kiszoną odciśnij dokładnie z wody, a następnie posiekaj, umieść w garnku. Wlej dwie i pół szklanki zwykłej wody, tak by przykryć wodą kapustę. Gotuj, aż zmięknie.

3. W trakcie gotowania się kapusty przygotuj mięso. Pokrój boczek i kiełbasę. Przygotuj też 50 g smalcu wieprzowego. Całość podsmaż, co kilka minut mieszając drewnianą łyżką. 

4. Kapusta słodka: małą główkę białej kapusty (lub pół większej główki) poszatkuj i przełóż do garnka z gotującą kapustą kiszoną, a następnie dolej gorącej przegotowanej wody, ok. 2,5 szklanki, tak by przykryła kapustę. Gotuj całość razem, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by kapusty tylko lekko mrugały. Gotuj je tak przez godzinę pod przykrywką.

5. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, papryka słodka wędzona. Dolej też wodę, która została z moczenia grzybów oraz dodaj posiekane grzyby. Dokładnie wszystko wymieszaj.

6. Dalej dodaj podsmażone na patelni mięso. Całość wymieszaj i przykryj przykrywką. Bigos gotuj cały czas na bardzo małej mocy palnika. Mieszaj, by się nie przypalił.

7. Na samym końcu posiekaj min. 30 gramów suszonych śliwek. Świetnie sprawdzą się też liofilizowane śliwki, są bardziej aromatyczne i po podgrzaniu oddadzą potrawie cały swój smak (wystarczy pokruszyć je i wrzucić do gotującego się bigosu). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Pod koniec gotowania bigosu można też dodać przecier pomidorowy, kilka łyżek, według smaku.

8. Bigos gotuj na minimalnej mocy palnika przez cztery godziny. Przynajmniej co 30 minut zaglądaj do bigosu i mieszaj go przy pomocy drewnianej łyżki.

Smacznego 🙂