Dlaczego warto jeść czekoladę?

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Sięgając po czekoladę, rzadko myślimy o jej prozdrowotnych właściwościach, lecz raczej myślimy o niej jako o przyjemności, która jednak niesie ze sobą ogromne pokłady kalorii. Często spotykamy się z opiniami, że czekoladę należy ograniczać, ponieważ jej spożywanie może przyczynić się nie tylko do pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również zwiększenia nadprogramowych kilogramów. Czy czekolada rzeczywiście tuczy? Jakie powody przemawiają za jedzeniem czekolady?

Czekolada czekoladzie nierówna


Oczywiście pogłoski, że czekolada jest niezdrowa, nie są bezpodstawne, ponieważ nie każda czekolada jest dla nas dobra. Niektóre słodycze określane są mianem czekolady, jednakże w rzeczywistości nią nie są. Przykładem jest czekolada biała, której nazwa wzięła się wyłącznie stąd, że ma taki sam kształt i zastosowanie, co czekolada gorzka czy mleczna. W składzie czekolady białej nie ma ani grama kakao, które jest głównym składnikiem czekolady tradycyjnej. Biała czekolada tworzona jest z masła kakaowego, cukru oraz mleka w proszku, dlatego nie można w tym przypadku powiedzieć nic na temat jej właściwości prozdrowotnych. Najzdrowszą czekoladą będzie czekolada gorzka, a im więcej jest w niej zawartości kakao, tym lepiej, dlatego warto wybierać tabliczki, które składają się w 80% lub 90% z kakao — nie tylko gwarantują nam niepowtarzalny smak, ale również cenne właściwości odżywcze.

Jakie substancje aktywne znajdują się w czekoladzie?


• magnez, który jest odpowiedzialny za prawidłową sprawność komórek nerwowych,
• cynk i selen, które są naturalnymi substancjami znieczulającymi i redukującymi stres, a tym samym zwiększającymi wydzielanie endorfin,
• żelazo, które jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
• flawonoidy, które wpływają na poprawę funkcjonowania układu krążenia,
• teobromina, która ma właściwości pobudzające,
• fenyloetyloamina, która jest substancją pełniącą rolę neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za poprawę nastroju i uczucie pozytywnej energii.

Czekolada, skąd się bierze?


Tradycyjna czekolada jest produktem, który sporządzany jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, jak również środka słodzącego i innych dodatków. W Europie kakao po raz pierwszy pojawiło się w 1528 roku, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Kakao jednak swoją popularność zdobyło dopiero w późniejszych latach, kiedy znaleziono metodę umożliwiającą oddzielenie suchego proszku od masła kakaowego i stworzenie pierwszych czekolad mlecznych, gorzkich czy z bakaliami.

5 powodów, dla których warto wprowadzić czekoladę do diety!


1) W czekoladzie zawarte są przeciwutleniacze, które zapobiegają procesom kancerogennym i zapalnym, ponieważ zwalczają one wolne rodniki w organizmie.
2) Czekolada stanowi cenne źródło składników mineralnych, ponieważ jak już wspomnieliśmy, znajdują się w niej: magnez, żelazo, a także potas czy fosfor, czyli minerały, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego, a także działanie mięśni.
3) Czekolada potrafi poprawić nam nastrój, na skutek zwiększonej produkcji serotoniny po jej spożyciu.
4) Dostarcza nam energii dzięki skondensowanym tłuszczom i węglowodanom.
5) Co więcej, spożycie 2 lub 3 kostek czekolady znacznie obniży chęć spożywania innych słodyczy, ponieważ wpływa na stabilizację stężenia glukozy we krwi.

Warto pamiętać, że czekolada jest produktem kalorycznym, dlatego należy ją spożywać z umiarem, aby nie doprowadzić do zwiększenia masy ciała. Jeżeli poszukujesz ciekawych smaków, możesz skusić się na przekąski liofilizowane w postaci owoców liofilizowanych pokrytych gorzką lub mleczną czekoladą!