Czy owoce i warzywa liofilizowane można gotować?

Czy owoce i warzywa liofilizowane można gotować?

Liofilizowane produkty są modne i zdrowe, może słyszałeś już też o ich zaletach, ale czy da się je wykorzystać w Twojej kuchni? Czy warzywa liofilizowane nadają się w ogóle do gotowania? A może nie wiesz, jak w ciekawy sposób wprowadzić je na swoje talerze? 

Oto kilka argumentów, które Cię przekonają:

ZALETY GOTOWANIA Z LIOFILIZOWANYCH PRODUKTÓW:

  • Gotując ze składników liofilizowanych, wykorzystujesz proste, zdrowe i naturalne produkty, które są w pełni przygotowane do ugotowania! Proces liofilizacji polega na usuwaniu wody w obniżonej temperaturze i ciśnieniu, a w jego trakcie nie są używane żadne dodatki i ulepszacze. Twoje liofilizowane składniki są pełne naturalnych wartości odżywczych i witamin zamiast nadmiaru chemikaliów, barwników lub produktów ubocznych.
  • Gotowanie z produktami liofilizowanymi jest szybsze i prostsze  – nie wymaga krojenia w plastry i kostki. Liofilizowane składniki są już umyte i przygotowane, więc po prostu dodaj je do potrawy i zacznij gotować. Jeżeli nie wykorzystasz całej porcji, niczego nie zmarnujesz. Produkty liofilizowane przechowywane w szczelnym opakowaniu, mają długą datę przydatności do spożycia.
  • Produkty liofilizowane nie mają nadmiernej wilgoci, więc warzywa nie rozwadniają zupy ani sosu, nie oddadzą też nadmiaru soku do Twojego ciasta, dlatego raczej nie powstanie w nim zakalec. Zamiast tego Twoja potrawa wypełniona będzie skoncentrowanym smakiem ulubionego owocu lub warzywa.
  • Jakby tego było mało, liofilizowane produkty dostępne są w wariantach bez laktozy, bezglutenowej, koszernej lub jeżeli wolisz wegetariańskiej, więc pasują do wielu diet i stylów życia.

POMYSŁY NA WYKROZYSTANIE LIOFILIZWOANYCH OWOCÓW I WARZYW

Liofilizowane składniki dodają potrawie niepowtarzalnego aromatu i smaku, a ich długi okres przydatności do spożycia oznacza, że ​​zawsze masz pod ręką odpowiednie produkty do ​​przygotowania nowego przepisu. Oto kilka pomysłów, na łatwe i pyszne gotowanie ze składników liofilizowanych:

KOKTAJLE

Prostym sposobem na rozpoczęcie włączania liofilizowanych produktów do diety są koktajle. Większość koktajli wymaga świeżych lub mrożonych owoców, więc dlaczego nie dodać do mieszanki niektórych liofilizowanych składników? Wrzucając dodatkowe liofilizowane truskawki do swojego smoothie, uzyskasz wszystkie wartości odżywcze i naturalną słodycz z jagód, ale bez wilgoci. Dzięki temu koktajl będzie jeszcze bardziej aromatyczny i pełen wartości odżywczych. 

ZUPY I SOSY

Jeśli chcesz dodać coś specjalnego do swojej ulubionej zupy, gulaszu, sosu, czy  makaronu, wypróbuj liofilizowane warzywa. Dzięki długiemu okresowi przydatności do spożycia przez cały rok uzyskasz smak i wartości odżywcze warzyw sezonowych. Warzywa liofilizowane można łatwo ponownie nawodnić wodą lub zmielić i wykorzystać do zagęszczenia sosu. Dzięki liofilizowanym składnikom już nigdy nie będziesz mieć wodnistego sosu do makaronu. 

DESERY

Pieczenie z liofilizowanymi składnikami to świetny sposób na użycie ulubionych owoców, także poza sezonem ich występowania. Liofilizowane składniki nie oddodają nadmiernej wilgoci do wypieków, dzięki czemu bochenki, muffinki i słodkie smakołyki nie rozmiękną podczas pieczenia. Owoce liofilizowane to także doskonały dodatek do deserów bez pieczenia, takich jak gofry, naleśniki lody.

Więcej nowych i ciekawych pomysłów na zastosowanie liofilizatów znajdziesz na naszym blogu w zakładce Przepisy.

Smacznego rozkoszowania się produktami z natury!

One comment

  1. Pingback:  Zdrowe przekąski, czyli co powinno się znaleźć w lunchboxie dziecka - lovelonglife.pl

Comments are closed.