5 porad o tym co jeść na campingu i w górach

5 porad o tym co jeść na campingu i w górach

Wydarzenia ostatnich lat pokazały, jak cenimy wolność i swobodę podróżowania. Jak nie wyobrażamy sobie wolnego czasu bez obcowania z przyrodą. Pokochaliśmy niezależność, możliwość samodzielnego przemieszczania się bez sztywnych restrykcji i ograniczeń. To jak nigdy wpłynęło, na to, iż coraz częstszym wyborem na wakacyjne podróże stają się Campingi lub kilkudniowe wędrówki po górach z noclegiem we własnym namiocie. Jak jednak prawidłowo przygotować się na taką podróż? Szczególnym wyzwaniem po za doborem odpowiedniej odzieży, jest wybór właściwej formy i ilości jedzenia. Bo przecież nie możesz ograniczyć się do zabrania ze sobą kilku butelek wody, czy batonów energetycznych. Poniżej podpowiemy Ci jak przygotować się na taką wyprawę.

Liofilizowane przekąski na biwaku
Liofilizowane przekąski na biwaku
  1. Przygotuj plan

Zacznijmy od początku, czyli od planu żywieniowego. Musisz pamiętać, że Twoje zapotrzebowanie na wodę i jedzenie będzie wyższe niż w przypadku normalnej wycieczki turystycznej, a kluczowe kwestie przed wycieczką pieszą lub kempingową, które musisz rozważyć to:

  •  Długość wycieczki
  • Jakie jedzenie i napoje będziesz nosić
  • Jak będziesz jeść i pić
  • Czy istnieje możliwość zabrania lodówki
  • Jakich narzędzi związanych z żywnością będziesz potrzebował.

2. Przygotuj się do nawadniania organizmu

Wstępnie nawadniaj, wypijając co najmniej 4 szklanki wody przed wędrówką, aby mieć mniej do noszenia. Następnie dobrą zasadą jest zaplanowanie około 2 szklanek płynu na każdą godzinę wędrówki. Upewnij się, że podczas wędrówki możesz przynieść lub uzyskać dostęp do czystej wody pitnej. Zabierz też ze sobą butelki filtrujące, które pozwolą Ci dodatkowo oczyścić wodę, którą będziesz pobierał z publicznych źródeł.

3. Na wycieczkę pieszą lub jednodniową…

Im więcej schowasz w plecaku, tym trudniej jest wędrować, więc wybieraj głównie niepsującą się żywność, która jest stosunkowo lekka i zawiera dużo składników odżywczych, takich jak: mieszanka orzechów, nasiona, granole, batoniki na bazie orzechów lub masło orzechowe w opakowaniach.  Dobrym pomysłem są świeże, całe owoce niewymagające chłodzenia takie jak jabłka, banany i pomarańcze. Najlepiej sprawdzą się suszone lub liofilizowane owoce i warzywa. Na posiłek obiadowy dobrze sprawdzą się tortille lub gotowe sałatki, czy kanapki.

4. Na wyprawy kempingowe lub wielodniowe…

Nieco większym wyzwaniem okaże się przygotowanie jedzenia na wyprawę kilkudniową W ciągu pierwszego dnia, możesz zjeść produkty łatwo psujące się, ale na kolejne zaopatrz się w produkty takie jak: gotowe do spożycia płatki i granole; przeciery owocowe lub warzywne w wyciskanych saszetkach; konserwy rybne, drób lub mięso w pojedynczych lub regularnych porcjach,; pojedyncze opakowania majonezu, musztardy, sosu sojowego; makaron pełnoziarnisty, kuskus, mieszanka ryżowa, mieszanka naleśników, gorące płatki zbożowe, suszone zupy i liofilizowane, odwodnione gotowe potrawy (jeśli możesz zagotować wodę pitną), Woda butelkowana i ewentualnie mieszanki napojów w proszku, np. liofilizowanych soków idealnych do rozpuszczenia w zimnej wodzie.

5. Nie zapomnij o właściwych praktykach bezpieczeństwa żywności

Zawsze postępuj zgodnie z dobrymi praktykami bezpieczeństwa żywności — od pakowania po platerowanie. Pamiętaj, że łatwo psująca się żywność nie może być przechowywana w czasie upałów dłużej niż godzinę. Często myj lub dezynfekuj ręce odpowiednimi preparatami. Zabierz też ze sobą niezbędne elementy bezpieczeństwa żywności:

  • Jednorazowe chusteczki, środek do dezynfekcji rąk lub mydło biodegradowalne
  • Miski i talerze
  • Czajnik lub garnek do gotowania
  • Przybory do jedzenia i gotowania
  • Otwieracz do puszek
  • Okłady z lodem, jeśli dotyczy
  • Worki na śmieci
  • Przenośne filtry do wody lub tabletki do uzdatniania wody
  • Termometry do chłodni i gotowanego mięsa, jeśli dotyczy

A teraz życzymy Ci udanej wędrówki!